Zatvoriť
Využite možnosť lacno nakúpiť
Výpredaj
Menu
Produkty a služby

História Mikony

MIKONA TV Spot

MIKONA už 30 rokov! en

SILNÝ HRÁČ NA TRHU OD ROKU 1992

Počas 30 rokov prešla spoločnosť MIKONA naozaj dlhú cestu.

Od malej firmy, vybudovanej na zelenej lúke, vyrástla až na najsilnejšieho hráča na slovenskom pneumatikárskom trhu a najväčšiu sieť predajní pneumatík a pneuservisov na Slovensku. Jej začiatky v roku 1992 sú spojené s obcou Lúky pod Makytou, kde vznikla firma MIKON a o niečo neskôr aj jej sesterská firma MIKONA.

Svoju odolnosť musela spoločnosť ukázať hneď v nasledujúcom roku, kedy masívny požiar zachvátil jej sklad s pneumatikami a zanechal obrovské materiálne škody. Napriek tomu firma naďalej rástla a pokračovala vo svojej vízii rozširovaním svojich maloobchodných prevádzok i novými partnerstvami.

K najdôležitejším z nich patrí až dodnes spojenie so značkami BARUM, CONTINENTAL a MITAS, ktoré siaha do roku 1992. V roku 1995 vzniká spoločnosť Barum Continental Slovakia ako partnerský projekt spoločností Continental a MIKONA. S rozmachom firmy prišlo čoskoro aj prvé sťahovanie centrály a skladov do obce Pruské v roku 1997. Pribúdajú ďalšie maloobchodné prevádzky, firma každým rokom silnie a do histórie sa MIKONA zapíše aj známymi automobilovými pretekmi MIKONA RALLY Bratislava. Počas troch sérií v rokoch 2000 až 2003 sa podarilo preteky povýšiť až na Majstrovstvá Európy FIA a domáce MIKONA posádky získali počas histórie pretekov až 4 tituly majstrov Slovenska. Firma sa naďalej rozrastá a v roku 2006 päť mení svoje sídlo, tentoraz už natrvalo. Priamo v Púchove buduje modernú centrálu a rozsiahly priemyselný park s dovtedy najväčším skladom pneumatík na Slovensku.

MIKONA dnes má v pneumatikárskom segmente cca 20 % trhový podiel, najväčšiu sieť predajní a pneuservisov na Slovensku a tisícky spokojných zákazníkov. V jej logistickom parku v Púchove sa nachádza aj najväčší obchodný sklad pneumatík na Slovensku, ktorý svojou veľkosťou výrazne prevyšuje sklady ostatných predajcov. Naše podnikateľské aktivity presahujú aj do iných oblastí a do okolitých krajín. Od roku 2004 je MIKONA aj importérom značky SUBARU na Slovensku. O rok neskôr, po akvizícii v Českej republike, rozbieha aj dcérsku spoločnosť Mikona Auto, ktorá má na starosti predaj a servis vozidiel značky OPEL. V ďalšom roku 2005 ďalej posilňuje automobilovú divíziu na Slovensku dvoma dílerstvami značky SUZUKI, najprv v Bratislave a neskôr aj v Martine.

V krízovom roku 2009 firma diverzifikuje svoje aktivity v ešte v smelšom rozsahu a expanduje aj mimo automobilového biznisu. Do portfólia aktivít pribúda odvetvie turizmu v podobe investície do podielu v lyžiarskom stredisku Kohútka na česko-slovenskom pohraničí. V tomto trende pokračuje aj v nasledujúcom roku založením divízie Mikona Energetika, pod ktorú spadajú dve fotovoltické elektrárne. V roku 2013 začína napĺňať aj svoje filantropické ciele a prostredníctvom neziskovej organizácie HUBERTUS n. o. prevádzkuje dve centrá sociálnych služieb pre seniorov v Trenčianskych Tepliciach a v Púchove.
Spoločnosť počas svojho pôsobenia získala viackrát po sebe aj prestížne ocenenie Slovak Business Superbrands Award v rokoch 2016 – 2017, ktoré je uznaním špeciálneho postavenia značky na slovenskom trhu a jej prínosu pre rozvoj podnikania na Slovensku. MIKONA dnes zastupuje takmer všetky pneumatikárske značky. Ku kľúčovým partnerom BARUM, CONTINENTAL a MITAS pribudli počas rokov aj ďalšie ako HANKOOK, MICHELIN, GOODYEAR, PIRELLI, BRIDGESTONE a veľa iných.
Okrem kamenných prevádzok, ponúka od roku 2014 svoje produkty a služby aj cez e-shop na stránke www.mikona.sk. MIKONA stále rastie a rozširuje svoje aktivity. Od roku 2018 prichádza čas nových investícií a akvizícií, ktoré majú priniesť ďalší rozvoj spoločnosti nielen na Slovensku a aj na okolitých trhoch najmä v Čechách a v Maďarsku. V Čechách predáva MIKONA pneumatiky cez vlastný e-shop.
K najnovším veľkým projektom spoločnosti patrí budovanie veľkého logistického parku v Bratislave na Vajnorskej ulici o rozlohe 48 811 m2. Tam aktuálne sídli nielen prevádzka MIKONA s osobným aj nákladným pneuservisom, ale aj nový showroom SUBARU, ktorý sa presťahoval do priestorov historickej budovy bývalej teplárne. Jedna z najväčších akvizícií firmy prichádza symbolicky v roku 30. výročia založenia spoločnosti. Je ním prevzatie väčšej časti franšízovej siete BestDrive na Slovensku, a tak k doterajším 27 vlastným a 11 partnerským MIKONA prevádzkam pribúda 17 prevádzok pneu a autoservisov BestDrive. Celkovo tak MIKONA dnes na Slovensku poskytuje svoje služby prostredníctvom 55 predajní pneumatík a pneuservisov, čím definitívne potvrdzuje pozíciu jednotky a najsilnejšieho hráča na slovenskom trhu v oblasti pneumatikárskeho biznisu.

Máme pred sebou ešte veľa cieľov a vízií. Sme progresívna a stabilná spoločnosť, ktorá má vo svojej DNA túžbu po rozvoji.

Veríme, že všetky méty v budúcnosti zvládneme aj vďaka vám – našim klientom a partnerom.

PROFIT- STABILITA - PARTNERSTVO - DIVERZIFIKÁCIA

 

História spoločnosti

1992   Založenie spoločností MIKON a MIKONA. Prvými veľkými klientmi sú Tatra a Liaz.
1993   Masívny požiar skladu pneumatík firmu nezastavil. Otvorenie pobočiek v Stupave a v Prešove.
1994   Ďalšie maloobchodné predajne. Začiatok spolupráce s Barum Continental.
1995   Import produktov koncernu Continental do SR. Vznik Barum Slovakia s.r.o., spoločnej firmy Mikony a Barum  Continental. Prvá predajňa v Bratislave.
1997   Sťahovanie spoločnosti z Lúk pod Makytou do obce Pruské.
2000   Marketingová propagácia cez preteky MIKONA RALLY BRATISLAVA trvá aj nasledujúce dva roky, posádka Mikony získava štyri tituly Majstra SR.
2002   Zmena loga a komunikácie. Otvorenie najväčšieho pneuservisného strediska v Bratislave, známeho ako MIKONA Dom pneumatík.
2003   Spoločnosť MIKONA rozširuje výrobný program.
2004   Začiatok importu značky SUBARU na Slovensko. Certifikácia ISO 9001 pre spoločnosť MIKONA, MIKON získava certifikáciu RW TÜV.
2005    Začiatok predaja značky SUZUKI v Bratislave. Vznik MIKONA AUTO v Českej republike – predaj a servis značky OPEL.
2006   Otvorenie autorizovaného servisu SUBARU v Bratislave. Sťahovanie centrály do Priemyselného parku v Púchove, kde vzniká aj centrálny veľkokapacitný sklad.
2008    Začiatok predaja značky SUZUKI v Martine.
2009    Štart divízie cestovného ruchu. Vznik SKI CENTRA KOHÚTKA.
2010    Založenie divízie MIKONA ENERGETIKA. Prevádzka dvoch fotovoltaických elektrární.
2012    20. výročie založenia spoločnosti MIKONA.
2013    MIKONA uviedla na trh program s filozofiou MIKONA Fair Play, ktorý je súborom 14-tich pravidiel, svedčiacich o serióznosti firmy.
2014    Spustenie e-shopu mikona.sk so širokým sortimentom pneumatík a komfortným online rezervačným systémom na servisné služby.
2015    Otvorenie zrekonštruovanej prevádzky historicky prvého pneuservisu v Bratislave na Račianskej ulici s komplexnou ponukou služieb.
2016    MIKONA ako importér vozidiel SUBARU získala od výrobcu vozidiel SUBARU CORPORATION ocenenie NEW SALES RECORD AWARD a zároveň ocenenie SALES AWARD v          rámci importérov SUBARU v Európe.
2016-2017   MIKONA získava dva roky po sebe prestížne ocenenie Slovak Business Superbrands Award, ktoré je uznaním špeciálneho postavenia značky na slovenskom trhu a jej prínosu  pre rozvoj podnikania na Slovensku.
2017   25. výročie založenia spoločnosti MIKONA.
MIKONA ako importér vozidiel SUBARU opäť obhájila ocenenie za nový predajný rekord a za tretí najvyšší medziročný nárast predaja v rámci Európy. V rámci svetového rebríčka si              udržala postavenie v TOP 10 SUBARU importérov s najvyšším nárastom predaja.
2018   Nástup významných investícií, ktoré majú priniesť ďalší rozvoj a rast spoločnosti na Slovensku aj na okolitých trhoch. Spoločnosť MIKONA získala certifikát AAA v hodnotení najvyššej  dôveryhodnosti kredibility firmy podľa modelu Bisnode.
2019   MIKONA ako importér vozidiel SUBARU získava tretí krát po sebe ocenenie NEW SALES RECORD AWARD.
Otvorenie maloobchodnej predajne MIKONA v Žiline.
2020   Vstup SUBARU do elektrifikácie. Uvedenie na trh nových hybridných modelov: FORESTER, IMPREZA a SUBARU XV e-BOXER.
2021   Otvorenie nového logistického parku MIKONA o rozlohe 48 811 m2 na Vajnorskej 129 v Bratislave, s najväčším pneuservisom a skladom pneumatík na Slovensku.
Otvorenie nového showroomu a servisu SUBARU na Vajnorskej 129 Bratislave.
2022   30. výročie založenia spoločnosti MIKONA
Prevzatie 17 prevádzok BEST DRIVE.



 

           

          

          

           

  

 


Vyberte preferovanú predajňu
Zatvoriť
Zatvoriť

Chcete si rezervovať termín na sezónne prezutie? Kliknite na REZERVÁCIU.